10 Myths And Facts About Weight Loss

Have you set the goal to reach the silhouette of your dreams? If you have decided to lose weight, congratulations! But what are you going to do to get there? Knowing how to distinguish between true and false will help you achieve your goal.

Myth or reality?

Many false beliefs about weight loss circulate. It can sometimes be more difficult to do the right things when you are misinformed. To help you make the best decisions possible, we have compiled a list of some popular claims related to weight loss. See if they belong to myth or reality.

1. To lose weight you have to accept hunger often.

Answer: False. Excessive deprivation has disadvantages that make it counterproductive. First, starving yourself increases the risk that you will eat more at the next meal, or that you succumb to a rage. Moreover, when subjected to deprivation, the body has the reflex subsequently to store reserves. Result: Instead of losing weight, you risk taking it. Eat to your hunger, smaller meals and healthy snacks.

2. If I do a lot of exercise, I can eat whatever I want.

Answer: False. To lose weight effectively, you must both reduce caloric intake and increase the level of physical activity. If you give yourself dessert at each meal, you will not have enough hours in a day to burn off all the calories accumulated. Aim for balance: exercise regularly, eat better and less, but most importantly to your hunger. This is a strategy that will bring you good results.

3. Drink plenty of water helps in weight loss.

Answer: True. Water, as such, has no properties to promote weight loss. On the other hand, it contains no calories; so if you replace your usual drinks containing milk, liqueur, juice, etc., you reduce your daily calorie intake. For some people, it has an appetite suppressant effect. In addition, drinking water has many other health benefits.

4. Smoking burns calories and allows me to maintain my figure.

Answer: True. It is almost unfortunate to admit that this statement is true, because this belief prevents many people from giving up cigarettes. Because it reduces the sense of taste and smell, decreases the pleasure of eating and increases body metabolism, cigarettes can indeed cause a reduction in weight in smokers. In addition, stopping sometimes leads to taking a few pounds. However, it is possible to minimize secondary weight gain at cessation by various means. Do not stop smoking for fear of gaining weight; it is necessary to think of the many benefits that this brings to physical appearance, well-being and health.

5. The consumption of alcohol causes fattening.

Answer: True. Alcoholic beverages contain mostly calories and consuming them in large quantities can contribute to weight gain. For example, an amount of 12 ounces of regular beer can contain about 140 calories on average. A glass of 150 ml white wine contains about 120 calories. Some cocktails, such as daiquiri or pina colada made from white rum, can provide up to 450 calories per 250 ml consumption. Admit that there is matter for reflection … and in moderation!

6. Consumption of fiber is beneficial for weight loss.

Answer: True. Foods high in fiber, such as fruits and vegetables, legumes, whole grain cereals, etc. are often less caloric and very nutritious. Dietary fiber slows digestion and reduces the feeling of hunger. People who increase dietary fiber in their diet therefore have greater ease in losing weight. Note that fibers also have many other health benefits.

7. Some food combinations cause weight gain.

Answer: False. Allegations relating to this issue are not based on the results of scientific studies. There is, therefore, no basis for affirming such a thing. Some foods are known to be high in fat, sugar and calories; it is their consumption that makes you fatten. Of course, if you combine several fat feeds in one meal, this will help you gain weight!

8. Fasting diets are beneficial to health and weight loss.

Answer: False. In fact, nothing is more false. Fasting does not have any health benefits. This can cause adverse effects such as fatigue, dizziness, nausea or a drop in blood pressure. In addition, it is not a strategy that has proven to be effective in the medium to long term for weight loss.

9. Losing weight helps prevent some chronic diseases.

Answer: True. Numerous studies have indeed shown a link between being overweight or obese and developing certain diseases. This includes diabetes, hypertension, heart disease, and certain types of cancer. So losing weight helps keep you alive longer, and healthier.

10. Losing weight: nothing easier!

Answer: False. No, losing weight is far from always easy. This often requires questioning, changes in lifestyle, effort, rigor and motivation. If you allow yourself time and develop an action plan, there is no doubt that you will be able to achieve your goal of healthy weight. It may be helpful to have health professionals with you in the field.

Your pharmacist can be a valuable ally to help you achieve your health goals. Check it out for good advice.

Related posts